Vålerenga slo eliteserielagene Rosenborg, Sarpsborg og Tromsø i oppkjøringen. Men resultatene har stupt etter at alvoret startet. Etter 5–3-tapet for Mjøndalen ga supportere klar beskjed: Tålmodigheten stopper her!

– Vi står i en tøff situasjon. Det viktigste er å distansere seg fra det. Det kan være vanskelig. Med en gang du lar situasjonen spise deg opp, så er du litt ferdig. Vår motivasjon etter Mjøndalen-tapet er at vi har ny kamp allerede onsdag, sier Christian Borchgrevink til VG foran NM-kampen mot Tromsø 1. mai.

Den 24 år gamle Vålerenga-kapteinen har opplevd noe av det tøffeste. Han var den eneste som bommet i straffesparkkonkurransen som sendte Vålerenga ned i Obos-ligaen.

– Savner dere en mental trener?

– Det er vanskelig å si. Det blir å spekulere for min del. Men vi har en masse folk med erfaring i både trenerteamet og spillertroppen. Mange har stått i denne situasjonen før. Du spiller alltid med press i Vålerenga. Det var ekstremt mot slutten i fjor, slår Christian Borchgrevink fast.

MANGLER POENG: Geir Bakkes Vålerenga har bare tatt 24 poeng på 25 kamper etter at han ble trener i fjor sommer. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Vålerenga har syv trenere i Obos-ligaen, men mangler spesialist på det psykologiske. Ann-Helen Gamlesanne var klubbens mentale trener i halvannet år, men forsvant ut etter degraderingen.

– Vi gikk ned og det ble noen nedskaleringer. Man kan spørre om det var en riktig prioritering, sier Vålerengas hovedtrener, Geir Bakke.

– Har dere et mentalt problem?

– Det er alltid krevende ikke å vinne nok fotballkamper.

– Vurderer dere å hente inn en mental coach?

– Alt vurderes fortløpende. Ting koster penger også. Men jeg skjønner at spørsmålet stilles når resultatene er som de er, svarer Geir Bakke.

Nedrykket lettet på ingen måte trykket på Oslos storklubb. 25.103 tilskuere så Oslo-derbyet 20. april. Oppgjøret mot Lyn endte med fokus på at Vålerengas sportssjef raste mot Vålerengas utviste spiller offentlig allerede i pausen.

– Påvirker trykket i Vålerenga-spillerne negativt, Geir Bakke?

– Vanskelig spørsmål. Det er mange klubber som har trykk på seg og trenger karakterspillere.

– Har Vålerenga karakterspillere?

– Klart vi har det. Men så er det sikkert noen som kjenner på ubehaget også, svarer Geir Bakke.

Vålerenga-treneren mener at han sammen med sitt erfarne trenerteam kan håndtere presset.

– Det er naturlig at spørsmålet kommer opp, men det mentale ved å være fotballspiller jobbes det med hver dag i Vålerenga. Det er ulike oppgaver i støtteapparatet. Vi hadde en mental trener i fjor, men det er ikke slik at det mentale ikke er på radaren, sier Vålerengas daglige leder, Svein Graff.

HJEMME: Christian Borchgrevink om Vålerenga møter Tromsø (1. mai) og Bryne (4. mai) hjemme på Oslo øst. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Tidligere hovedtrener i Odd, Jan Frode Nornes, jobber mot det mentale i spillergruppen.

– Han har jobbet i psykiatrien og har kanskje hovedansvaret i trenerteamet. Men vi har et trenerteam med mye erfaring totalt. De har stått i denne type prosesser før. Jeg vil påstå at vi er godt skodd for ekstremsituasjoner, mener Christian Borchgrevink.

– I fjor opplevde vi et skrekkscenario som endte med nedrykk. Det ligger fortsatt et sett med forventninger. Men vi har fortsatt troen, understreker Vålerenga-kapteinen.

Etter NM-møtet mot Tromsø på hjemmebane fortsetter Vålerenga med seriekamp mot Bryne lørdag. Også det på Intility.